בפברואר 2011 יערך הכינוס השנתי של אגודת המתרגמים בישראל (התוכנית מתגבשת בימים אלה, ופרטים מלאים תוכלו לקרוא כאן בקרוב), וכיוון שהתנודבתי להעביר סדנה ולתת הרצאה, החלטתי להביא כאן כמה טיפים להרצאה מוצלחת. הפוסט מיועד גם לי, הכינוס האחרון שהרציתי בו היה באוביידו (ראו הפוסט הראשון שלי בבלוג), בכנס שעסק בין השאר גם בתחום שלי, תרגום מדריכי טיולים וספרות מסע. מדריכי לונלי פלנט שאני מתרגמת (בין השאר) אפילו כיכבו שם בכמה מההרצאות, כפי שניתן לראות בתמונה הזאת:
אבל אני סוטה מהנושא. הנה כמה טיפים להרצאה מוצלחת:
- בחרו נושא שאתם מכירים על כל צדדיו, לא פעם תגלו שיש בקהל מומחים לא פחות גדולים מכם.
- אם לא נולדתם לעמוד מול קהל, התכוננו היטב. אין דבר גרוע יותר ממרצה שמסתתר מאחורי רשימותיו וקורא אותן בקול חדגוני ומשעמם, או מפשפש בהן בחיפוש אחר הנקודה הבאה.
- זו ההצגה שלכם, נהלו אותה כראות עיניכם. אם פלוני מנסה להסיט אתכם מהנושא שהכנתם, החזירו לעצמכם את שרביט המנצחים – עשו זאת בנימוס, אך אל תתביישו להבהיר חד-משמעית שזה לא הנושא, ותשמחו להמשיך ולדון בנקודה עם מר פלוני לאחר ההרצאה.
- תכננו את הזמן היטב, גם אם תצטרכו לתזמן את עצמכם שוב ושוב. ניתן לעשות זאת בקלות בפאואר פוינט, או פשוט לעמוד עם סטופר.
- אפרופו פאואר פוינט, הכינו תמיד מצגת. קשה להאמין, אבל גם בחמש השנים האחרונות יצא לי לשבת בארץ ובחו"ל מול מרצים שהצטיידו ב… שקפים ובמטול, בדרך כלל כמעט מחוקים מרוב שימוש, או עמוסים לעייפה בגרפים ובנתונים בפונט בגודל 6.
- אל תעמיסו לתוך המצגת כל מילה שהתכוונתם לומר. זה לא טלפרומפטר.
- לעולם לא תספיקו לסיים הרצאה של 45 דקות אם תכינו מצגת של 80 שקופיות. 15 יספיקו בהחלט.
- אל תעמיסו טבלאות, איורים ואמצעים ויזואליים מטורפים. זה לא קרקס.
- פתיחה חזקה תשבה את הקהל שלכם – ספרו סיפור קצר, הביאו דוגמאות רבות, השתמשו בחוש הומור. המרצים שיושבים מאחוריי בהרצאה מאוביידו נראים לי מרוצים (כך גם אמרו לי אחרי ההרצאה, מקווה שזה לא היה מתוך נימוס):
- תוך כדי הרצאה, חזרו על המסר כמה פעמים, חזרו על המסר כמה פעמים, חזרו על המסר כמה פעמים…
- אל תשכחו להשאיר לקהל שלכם את המייל שלכם, ועדיף כרטיסי ביקור, אם תרצו למנף את ההרצאה ליצירת הזדמנויות עסקיות חדשות.
מקווה שהטיפים הללו יעזרו גם לכם, אשמח מאוד לשמוע מכם טיפים נוספים ושאר תגובות, ואולי נתראה בכינוס הקרוב של אגודת המתרגמים.
ממש הערב פרסמה גם עמיתתי וחברת האגודה נינה דיוויס פוסט דומה, בדיוק באותו נושא (באנגלית). אתם מוזמנים לקרוא גם אותו.
אינגה – כל מלה פגז-קומפוט!
נקודה מס' 3 קצת כאובה. כבר קרה לי שמישהו מכובד התחיל לספר סיפור ארוך לקראת סוף ההרצאה שלי, וגזל את רוב הזמן שאמור היה להיות בשביל שאלות ותשובות, ולא ידעתי איך להפסיק אותו בנימוס.
תודה, נינה,
איזה קטע שפרסמנו במקביל פוסטים דומים! יופי של נקודות העלית אצלך בבלוג.
כן, זה לא קל לקטוע אנשים, במיוחד מכובדים :-), אבל צריך פשוט לומר שלא יישאר לך זמן לשאלות (או לסיים את המצגת), אז אם הוא רוצה להמשיך הוא מוזמן לפנות אלייך אחרי ההרצאה.
מידע מעניין ומועיל.
תודה, ניר, אני שמחה לשמוע.